Chleb pszenny na maślance z naczynia żaroodpornego

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

zapraszam po przepyszny przepis na chlebek swojski

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki Mrągowska,

    1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,

    1 płaska łyżeczka cukru,

    1 łyżka masła,

    5 szklanek mąki pszennej typ 480,

    1 płaska łyżka soli drobnej,

    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na maślance z naczynia żaroodpornego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać lekko podgrzaną maślankę wsypać drożdże oraz cukier i rozmieszać pozostawić w ciepłym miejscu do widocznej pracy drożdży
  • 2. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę oraz sól i wyrobić do połączenia się składników następnie wlać olej i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić do wyrośnięcia
  • 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 220 stopni i pod przykryciem piec 20 minut następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 minut a 5 minut przed końcem nakryć folią aluminiową. Upieczony wyjąć z naczynia i pozostawić na desce do ostygnięcia
  • 4. Upieczony swojski chlebek idealnie nadaje się na śniadanie czy kolację serdecznie polecam wszystkie zdjęcia i dokładny opis znajda państwo na moim blogu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować