Chleb z naczynia żaroodpornego

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiadomo, że chleb upieczony samemu jest lepszy i zapewne tańszy, dlatego zdradzę Wam sekret na łatwy sposób przygotowania samemu chleba.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 50 g drożdży świeżych
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka letniej wody
    Składniki pozostałe:
    • 3 szklanki maki pszennej
    • 1 szklanka mąki żytniej
    • 400 ml wody letniej
    • 1 łyżeczka soli
    • Mak do posypki
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z naczynia żaroodpornego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Drożdże kruszę do miski, wsypuję łyżkę cukru i mąki, wlewam stopniowo wodę i mieszam, uważając żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcie.
  • ciasto 2. Do miski wsypuję mąki, sól, wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę.
    Następnie ciasto przekładam do naczynia żaroodpornego, nacinam i posypuję makiem.
    Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  • chleb 3. Gotowe, po wystudzeniu kroję i podaję z ulubioną szynką lub pastą.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować