Chleb pszenno- kukurydziany ( na krupczatce,nocne wyrastanie)

4.5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Zapraszam dzisiaj na delikatny w smaku chlebek na bazie mąki kukurydzianej i pszennej. Szczerze mówiąc to pomysł jest przypadkowy, zresztą jak wiele innych...ale do rzeczy, miałam napoczętą torebkę z mąką kukurydzianą i nie do końca widziałam co z nią zrobić.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 485 g mąki krupczatki

    175 g mąki kukurydzianej

    12 g suszonych drożdży-1,5 opakowania

    350 ml letniej wody

    1 łyżeczka soli

    55 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenno- kukurydziany ( na krupczatce,nocne wyrastanie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić.

    Do miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól i ponownie wymieszać.

    Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Po 3 minutach wyrabiania dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut.
  • 2. Następnie uformować chleb i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do lodówki na całą noc.

    Kolejnego dnia wyjąć na blat na godzinę przed pieczeniem.

    Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st i piec około 40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować