Pszenno-kukurydziany chleb z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże wkruszyć do 1/4 szkl ciepłej wody. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.Ciasto: Obydwie mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, mak, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Zacząć wyrabiam, dolewając strumyczkiem wodę. Ciasto wyrabiać można ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Prawidłowo wyrobione nie klei się do rąk i jest bardzo sprężyste. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody.
3.Z ciasto uformować kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Ponownie wyrobić, tym razem króciutko i uformować w okrągły bochenek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do napuszenia. Potrwa to mniej więcej 60 minut.
5.Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 230 st.C. Bochenek ponacinać z wierzchu i spryskać wodą (lub wysmarować za pomocą pędzelka). Wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut, aż nabierze pięknego kolorku, a uderzony od spodu wyda głuchy odgłos.
6.Upieczony wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
Komentarze