Chleb orkiszowo - żytni z marchewką, czarnuszką, siemieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny, domowy chlebek z dodatkiem marchewki, czarnuszki i siemienia. Taki chlebek pysznie smakuje. Polecam.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej jasnej
    1 szkl mąki razowej żytniej
    1 szkl ciepłej wody
    1 op suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    2 łyżki oleju
    1 łyżka czarnuszki
    4 łyżki siemienia lnianego
    2 solidne garście startej marchewki
    keksówka 27 x 7 x 8
    papier do pieczenia
    ciepła woda do posmarowania chleba
    garść siemienia do posypania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowo - żytni z marchewką, czarnuszką, siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Chleb smarujemy wodą i posypujemy siemieniem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chlebek studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować