Bardzo smaczny chlebek bez pszenicy. Z mąki orkiszowej i żytniej, z dodatkiem orkiszowych otrąb i złotego siemienia lnianego
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
150 g wody
150 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
300 g wody
30 g otrąb orkiszowych
30 g siemienia lnianego złotego
300 g mąki orkiszowej typ 912
200 g mąki żytniej typ 720
15 g soli
Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
Zmieszać składniki zaczynu bardzo dokładnie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na przynajmniej 12 godzin.
Ciasto właściwe:
Do misy robota wlać wodę i dodać zaczyn.
Wsypać otręby orkiszowe i złote siemię lniane.
Na koniec wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do formy (keksówka dł. 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze