Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi

5 (1 ocen)

Bardzo smaczny chlebek bez pszenicy. Z mąki orkiszowej i żytniej, z dodatkiem orkiszowych otrąb i złotego siemienia lnianego

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    150 g wody
    150 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    300 g wody
    30 g otrąb orkiszowych
    30 g siemienia lnianego złotego
    300 g mąki orkiszowej typ 912
    200 g mąki żytniej typ 720
    15 g soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Zmieszać składniki zaczynu bardzo dokładnie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na przynajmniej 12 godzin.

    Ciasto właściwe:
    Do misy robota wlać wodę i dodać zaczyn.

    Wsypać otręby orkiszowe i złote siemię lniane.

    Na koniec wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny.

    Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do formy (keksówka dł. 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3-4 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Mąka żytnia Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować