chleb pszenno-żytni z siemieniem (na drożdżach)

4.51 (192 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym masełkiem. Dodałam do niego czarnuszkę, ulubioną przyprawę mojego męża.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
    225 g mąki żytniej
    300 ml letniej wody
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki siemienia lnianego
    łyżka czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chleb pszenno-żytni z siemieniem (na drożdżach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na kilka minut. Następnie wlać do mąki, dodać siemię i czarnuszkę. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. W połowie wyrastania przemieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły bochenek lub przełożyć do keksówki. Dowolnie naciąć z wierzchu i posypać mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30 minut a następnie w 180*C przez kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Mąka żytnia Siemię lniane Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować