Chleb orkiszowo - gryczany z sezamem i lnem na kefirze, sodzie i proszku do pieczenia

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chlebek. Przygotowany na kefirze z dodatkiem sezamu łuskanego i mielonego lnu. Polecam na kanapki.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 szkl mąki gryczanej
    1/2 szkl mąki orkiszowej jasnej
    1/2 szkl mąki z ciecierzycy
    400 g kefiru
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 łyżki sezamu łuskanego
    2 łyżki mielonego lnu
    keksówka 27 x 7 x 8
    papier do pieczenia
    garść sezamu do posypania chleba
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowo - gryczany z sezamem i lnem na kefirze, sodzie i proszku do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy składniki na chleb i zagniatamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować