Chleb drożdżowy na maślance z ziołami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zrobiłam dziś chlebek na kolację, powiem tak robiąc ten chlebuś myślę " kurcze ciekawo czy mi się uda czy będzie zakalec " ale po ostudzeniu chlebka zaskoczenie duże wyszedł pyszny i mięciutki. Z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem na ten chlebuś ja zrobiłam z pomidorkami ziołowymi ale możecie dodać co wam się tylko podoba.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej ( dałam Basię typ 405 ),

    3 łyżki ciepłej wody,

    0,5 łyżki soli,

    0,5 łyżeczki cukru,

    1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,

    1,5 szklanki ciepłej maślanki,

    28 g masła,

    1,5 łyżki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.



    dodatkowo :

    1 małe jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy na maślance z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do miski wsypać mąkę i zrobić przez środek wgłębienie, wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, zalać ciepłą wodą, wymieszać delikatnie i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować ( widoczna praca drożdży jest widoczna na zdjęciu ).
  • chleb 2. Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży dodać sól, dowolne zioła, ciepłą maślankę ( ja podgrzewam na kuchni kaflowej ale można w mikrofali lub na gazie tylko nie może być gorąca ), następnie wlać roztopione masło. Wymieszać całość łyżką a następnie chwilę wyrobić ręką na gładką kulę ( wcale długo nie wyrabiałam )tylko do połączenia się wszystkich składników, można też użyć miksera z hakami.
  • chleb 3. Jak już mamy wyrobione ciasto, do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i za pomocą mokrych rąk rozciągnąć go po całej blaszce. Rozłożone ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • chleb 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nagrzać piekarnik ustawić go na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika posmarować gorącą wodą i pozostawić wyjęty z blaszki na kratce do całkowitego ostygnięcia.
  • chleb 5. Jak już chleb ostygł oddzielić go od papieru. Chlebek podczas dotknięcia jest miękki i sprężysty. Skórka nie jest twarda lecz fajnie mięciutka. Zapach chlebka roznosi się po całym domu a zwłaszcza ziół które były dodane do chleba.
  • chleb 6. Taki swojski chlebuś to idealne rozwiązanie gdy zabraknie nam chleba a mamy dość daleko do sklepu. Idealnie smakuje z solonym masłem lub z masłem i pomidorem czy rzodkiewką. Czas który podałam to raczej pracy przy nim z pieczeniem bo wiadomo że czas wyrastania ciasta to tak około godziny w zależności od ciepła jakie jest w domu. Z czystym sumieniem polecam chlebek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować