Chleb drożdżowy na maślance z ziołami

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zrobiłam dziś chlebek na kolację, powiem tak robiąc ten chlebuś myślę " kurcze ciekawo czy mi się uda czy będzie zakalec " ale po ostudzeniu chlebka zaskoczenie duże wyszedł pyszny i mięciutki. Z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem na ten chlebuś ja zrobiłam z pomidorkami ziołowymi ale możecie dodać co wam się tylko podoba.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 10 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

3,5 szklanki mąki pszennej ( dałam Basię typ 405 ),

3 łyżki ciepłej wody,

0,5 łyżki soli,

0,5 łyżeczki cukru,

1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,

1,5 szklanki ciepłej maślanki,

28 g masła,

1,5 łyżki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.



dodatkowo :

1 małe jajko.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb drożdżowy na maślance z ziołami

  • chleb1. Do miski wsypać mąkę i zrobić przez środek wgłębienie, wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, zalać ciepłą wodą, wymieszać delikatnie i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować ( widoczna praca drożdży jest widoczna na zdjęciu ).
  • chleb2. Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży dodać sól, dowolne zioła, ciepłą maślankę ( ja podgrzewam na kuchni kaflowej ale można w mikrofali lub na gazie tylko nie może być gorąca ), następnie wlać roztopione masło. Wymieszać całość łyżką a następnie chwilę wyrobić ręką na gładką kulę ( wcale długo nie wyrabiałam )tylko do połączenia się wszystkich składników, można też użyć miksera z hakami.
  • chleb3. Jak już mamy wyrobione ciasto, do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i za pomocą mokrych rąk rozciągnąć go po całej blaszce. Rozłożone ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • chleb4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nagrzać piekarnik ustawić go na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika posmarować gorącą wodą i pozostawić wyjęty z blaszki na kratce do całkowitego ostygnięcia.
  • chleb5. Jak już chleb ostygł oddzielić go od papieru. Chlebek podczas dotknięcia jest miękki i sprężysty. Skórka nie jest twarda lecz fajnie mięciutka. Zapach chlebka roznosi się po całym domu a zwłaszcza ziół które były dodane do chleba.
  • chleb6. Taki swojski chlebuś to idealne rozwiązanie gdy zabraknie nam chleba a mamy dość daleko do sklepu. Idealnie smakuje z solonym masłem lub z masłem i pomidorem czy rzodkiewką. Czas który podałam to raczej pracy przy nim z pieczeniem bo wiadomo że czas wyrastania ciasta to tak około godziny w zależności od ciepła jakie jest w domu. Z czystym sumieniem polecam chlebek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebśniadaniekolacjachleb na maślancechleb z ziołamichleb drożdżowy na maślance

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb na maślance.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenny chleb na maślance

Chleb na maślance piekłam pierwszy...

wyjęte z piekarnika

Dodane przez: rene70

Bułeczki drożdżowe na maślance

Chyba nie ma nikogo komu by nie...

Chleb na maślance.

Dodane przez: EWASALNO

Chleb na maślance.

Przepis z internetu , ze zmianami.

chleb

Dodane przez: katrinaM24

Rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

Jest niezwykle prosty, bardzo puszysty,...

Chleb na maślance

Dodane przez: gotowanietoproste

Chleb na maślance

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży...

Chleb na maślance.

Dodane przez: Waldek

Chleb na maślance z ziemniakami

Zapach zniewala a smak powala .

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE