Chleb na maślance

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chlebek na maślance.
Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje obłędnie, jak wszystkie domowe chleby.
Jest bardzo smaczny, ma miękki i wilgotny miąższ.
Bardzo Wam polecam swojskie chleby.
Zapach podczas pieczenia jest wspaniały, a smak.....
Musicie koniecznie spróbować.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. maślanki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    25 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    400 g. mąki pszennej typ 650
    100 g. mąki żytniej razowej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na maślance 1. Drożdże i cukier dodać do wody i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
    Do miski wlać maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej), wsypać
    obie mąki, sól, wlać zaczyn i olej.
    Wyrobić robotem lub mikserem z hakami. Następnie nakryć miskę z ciastem
    na chleb ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Chleb na maślance 2. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je do keksówki wysmarowanej masłem
    i posypanej mąka.
    Wierzch chleba posmarować maślanką i posypać makiem i sezamem.
    Jeśli nie macie maku i sezamu, to można posypać mąką.

    Tak przygotowany chleb odstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby podrósł
    do brzegów foremki.
  • Chleb na maślance 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 1 godzinę.
    Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować