Rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

4.49 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest niezwykle prosty, bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Ma chrupiącą skórkę :)
Jest to ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika.
Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    *keksówka o wymiarach ok 12x25cm


    -500g mąki pszennej (ja używałam tortową)
    -5 dag drożdży świeżych
    -3/4 szkl maślanki
    -łyżeczka soli
    -200ml wody
    -2,5 łyżki cukru
    -4 łyżki oleju
    - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej)
    -można też dodać trochę siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.
    Odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik
    I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.
    Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
    Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
    Chlebek pieczemy w temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
    Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować