Jest niezwykle prosty, bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Ma chrupiącą skórkę :)
Jest to ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika.
Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI:
*keksówka o wymiarach ok 12x25cm
-500g mąki pszennej (ja używałam tortową)
-5 dag drożdży świeżych
-3/4 szkl maślanki
-łyżeczka soli
-200ml wody
-2,5 łyżki cukru
-4 łyżki oleju
- dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej)
-można też dodać trochę siemienia lnianego
Rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.
Odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
2.Następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik
I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.
Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem.
3.Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
Chlebek pieczemy w temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.
Komentarze