RAZOWY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE.

  • wyświetlono: 3364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chleb, składający się tylko z czterech/pięciu składników (w zależności od kombinacji mąki, jakiej użyjemy, a to jest dowolne).Który zawsze wychodzi, jest niezmiennie pyszny. Mój ulubiony.

  • Łatwy

Składniki


- mąka chlebowa razowa: 0.5 kilograma
- mąka chlebowa pszenna: 0.5 kilograma
- drożdże: 100 gramów
- maślanka: 1 litr
- sól: 2 łyżeczki
- ewentualnie dodatki (np. siemię lniane): 0.75 szklanki
- otręby do wysypania formy: 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

RAZOWY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE.

  • 1. Maślankę podgrzewam do maksymalnie 45-50 stopni. Nie więcej, aby nie zaparzyły nam się drożdże. Zestawiam z ognia. Odlewam 3/4 szklanki maślanki, gdzie rozpuszczam drożdże.
  • 2. Mąki z solą (i dodatkami, jeśli są) mieszamy. Dolewamy ciepłą maślankę, następnie drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto jest klejące - nie uformujemy z niego bochenka. Nadaje się tylko do formy.
    Zostawiamy na min. 1h, do podwojenia objętości (im cieplejsza maślanka, tym proces rośnięcia się przyspiesz).
  • 3. Wyrośnięte ciasto przebijam, wyrabiam jeszcze ok. 5-7 minut.
  • 4. Formę (-dużą keksówkę lub 2 średnie bądź 4 małe) natłuszczam i wysypuję otrębami.
  • 5. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
    Przekładam ciasto do formy. Zwilżoną wodą łyżką wygładzam i nawilżam jednocześnie wierzch. Zostawiam jeszcze 10-15 minut, by podrosło.
  • 6. Piekę min. 1h w 220 stopniach, w funkcji termoobieg.
    Wyjmuję po wystudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

maślankachleb

Komentarze

Podobne przepisy

chleb

Dodane przez: katrinaM24

Rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

Jest niezwykle prosty, bardzo puszysty,...

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

Chleb na maślance

Dodane przez: Ola1984

Chleb na maślance z otrębami i ziarnami

Ten chleb nie wymaga zagniatania...

rogaliki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe rogaliki na maślance

Jedne z najbardziej delikatnych,...

Chleb na maślance

Dodane przez: SGH_UK

CHLEB NA MAŚLANCE

Nic tak nie smakuje jak domowy...

Chleb razowy na zakwasie żytnim

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb razowy na zakwasie żytnim

Tak przygotowany i upieczony chleb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE