Kapusta Pak choi z krewetkami

4.5 (141 ocen)

Pak choi to moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć , więc dzisiaj prosta propozycja - Pak choi z krewetkami.

Składniki:

  • 200 -250 g mrożonych krewetek koktajlowych rozmrożonych i odsączonych ( mogą być większe)
    3 szt Pak choi, umyte, pokrojone w poprzek w kawałki
    2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
    2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno starty
    1 duża cebula, obrana, pokroić w cienkie półplasterki
    olej słonecznikowy lub olej sezamowy
    2 łyżki sosu z ostrygowego
    1-2 łyżki sosu sojowego
    szczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili w proszku
    1 czubata łyżeczka nasion sezamu
    sól do smaku (w razie potrzeby)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta pak choi z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozgrzać łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną lekko pryskać,
  • 2. Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple.
  • 3. Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie.
  • 4. Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy.
  • 5. Kiedy pak choi jest gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać.
    Doprawić do smaku solą lub sosem sojowym lub ostrygowym
    Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.
    Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.

Porady

Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Kapusta pak-choi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować