Chińskie naleśniki bananowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bardzo różnią się od znanych w Polsce naleśników ale są naprawdę przepyszne, polecam :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - banan: 4 sztuki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - sok z pomarańczy: 2 łyżki
    - cukier puder: 40 gramów
    CIASTO:
    - mąka: 340 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło (roztopione): 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 180 mililitrów
    DO SMAżENIA:
    - olej arachidowy: 4 łyżki
    DODATEK:
    - truskawki: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki Omlet

Chińskie naleśniki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy sok cytrynoway oraz pomarańczowe, dodajemy cukier puder, mieszamy i wrzucamy pokrojone w plasterki banany.
  • 2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder.

    Roztopione masło mieszamy z żółtkami i mlekiem.

    Banany wyjmujemy z marynaty, przekładamy je na inny talerz a marynatę wlewamy do masy jajecznej, mieszamy.

    Dodajemy mąkę i mieszamy.

    Białka ubijamy i dodajemy do ciasta.

    Dokładnie mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej.

    Nakładamy na nią 1/4 ciasta naleśnikowego spłaszczając je nieco przy pomocy łyżki lub łopatki.

    Układamy na nim plastry banana.
  • Chińskie naleśniki bananowe 4. Gdy dolna część ciasta zacznie brązowieć przewracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony.

    Kolejne 3 smażymy w ten sam sposób.

    Podajemy z truskawkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować