500 g mielonego mięsa z indyka,
cebula,
czerwona papryka,
opcjonalnie papryczka chli lub inna ulubiona ostra papryczka,
2-3 ząbki czosnku,
puszka czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy (z puszki),
puszka pomidorów,
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
szklanka bulionu drobiowego,
sól, pieprz, chili w proszku, kumin, oregano,
ew. odrobina cukru, jeśli sos będzie zbyt kwaśny,
natka kolendry do posypania gotowej potrawy
Chili con carne z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podsmażyć mięso na małej ilości tłuszczu, rozdzielając je na małe kawałeczki. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną na większe kawałki paprykę, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek, przesmażyć chwilkę i zalać wszystko bulionem. Dodać pomidory z zalewą, przecier, fasolę i kukurydzę. Doprawić. Zmniejszyć ogień, częściowo zakryć pokrywką i dusić do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając (ok. 40 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, podawać z kukurydzianym chlebkiem lub innym ulubionym rodzajem pieczywa
Komentarze