Chili con carne z indyka

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

  • 60 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    500 g mielonego mięsa z indyka,
    cebula,
    czerwona papryka,
    opcjonalnie papryczka chli lub inna ulubiona ostra papryczka,
    2-3 ząbki czosnku,
    puszka czerwonej fasoli,
    kilka łyżek kukurydzy (z puszki),
    puszka pomidorów,
    3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
    szklanka bulionu drobiowego,
    sól, pieprz, chili w proszku, kumin, oregano,
    ew. odrobina cukru, jeśli sos będzie zbyt kwaśny,
    natka kolendry do posypania gotowej potrawy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Chili con carne z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażyć mięso na małej ilości tłuszczu, rozdzielając je na małe kawałeczki. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną na większe kawałki paprykę, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek, przesmażyć chwilkę i zalać wszystko bulionem. Dodać pomidory z zalewą, przecier, fasolę i kukurydzę. Doprawić. Zmniejszyć ogień, częściowo zakryć pokrywką i dusić do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając (ok. 40 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, podawać z kukurydzianym chlebkiem lub innym ulubionym rodzajem pieczywa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Indyk Kukurydza Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować