Hot dog w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką.
2.Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli drobno posiekanej i szczypty soli.
Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 12 części i każdą wałkujemy mniej więcej na prostokąt o dł. parówki i szerokości ok 8cm. Nacinamy z obu stron w odstępach ok 1,5-2cm. Smarujemy odrobiną ketchupu, kładziemy plaster żółtego sera, odrobinę pieczarek i parówkę. Zwijamy naprzemiennie z każdej strony tak by powstał warkocz.
3.Tak przygotowane hotdogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami sezamu i czarnuszki. Pozostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 25 minut. Gotowe hot dogi podajemy z ulubionymi sosami.
Komentarze