Chatka z piernika

2 (1 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Spodoba się nie tylko dzieciom, ale i dorosłym - świąteczna chatka z piernika z okienkami witrażowymi ;)

  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - masło: 250 gramów
    - cukier brązowy: 200 gramów
    - miód płynny (lub golden syrup): 7 łyżek
    - soda oczyszczona: 1.5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 5 łyżeczek
    - landrynki (różne kolory): 100 gramów
    LUKIER::
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder (+ więcej, tak aby otrzymać gęsty lukier): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Chatka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chatka z piernika 1. Z kartonu wyciąć wymiary chatki:
    dach - prostokąt 22,5 x 11,5 cm
    ściana z drzwiami - prostokąt 20 x 10,5 cm, w tym drzwi 6,5 x 4,5
    ściana boczna szczytowa - u podstawy prostokąt 10 x 14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11,11 i podstawie 14 cm
    komin - 6 x 5 cm
  • Chatka z piernika 2. Chatka: Do garnuszka włożyć masło, cukier, miód lub golden syrup. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
    Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.
    Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze ściany są solidniejsze). Wycinać ściany domu, dach i komin z przygotowanych szablonów.
    Zrobić otwory na okna i drzwi, nasypać pokruszonych landrynek.
    Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia.
  • Chatka z piernika 3. Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Lukier wyciskać z woreczka (strunowego), w którym zrobić na rożku mały otworek. Wyciśnięty lukier zastyga niemal od razu.
  • Chatka z piernika 4. Chatkę skleić i ozdobić lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować