Lekkie, pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem i nie wymaga pieczenia.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
750 g malin
500 ml mleka
100 g cukru
2 budynie malinowe bez cukru
100 g białej czekolady
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
do nasączenia:
150 ml naparu z kawy
20 ml rumu
do dekoracji:
30 g czekolady deserowej
kilka listków mięty
Charlotte malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią, (najlepiej z rękawa do pieczenia).
Biszkopty przyciąć tak, by utrzymały się w pionie, wyłożyć nimi boki i dno formy.
Do wysokiego naczynia wlać 150 ml mleka, dodać cukier i budynie, wymieszać.
500 g malin zblendować i przetrzeć przez sito, przelać do garnka, dodać resztę mleka i zagotować, pod koniec gotowania dodać budynie wymieszane z mlekiem i cukrem. Cały czas mieszając, ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu pomieszać, by nie utworzył się kożuch.
Kawę pomieszać z rumem i delikatnie nasączyć nią biszkopty na dnie formy a następnie wyłożyć na nie krem budyniowy, przykryć folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstawić do lodówki do stężenia.
Podgrzać 100 ml śmietanki i wrzucić do niej połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady i odstawić do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną resztę śmietanki ubić z cukrem waniliowym i mascarpone, na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i krótko wymieszać.
Zdjąć folię z kremu budyniowego, nałożyć na nią warstwę biszkoptów nasączonych kawą a na to wyłożyć warstwę kremu z mascarpone i białej czekolady. Odstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin.
Przed podaniem torcik udekorować wiórkami z czekolady deserowej, resztą malin i listkami mięty.
Porady
To propozycja w sam raz na lato, ale i zimą możemy się nim delektować. ponieważ świetnie tutaj sprawdzą się maliny mrożone.
Komentarze