Charlotte malinowa

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem i nie wymaga pieczenia.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
    750 g malin
    500 ml mleka
    100 g cukru
    2 budynie malinowe bez cukru
    100 g białej czekolady
    250 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru waniliowego
    do nasączenia:
    150 ml naparu z kawy
    20 ml rumu
    do dekoracji:
    30 g czekolady deserowej
    kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Charlotte malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią, (najlepiej z rękawa do pieczenia).
    Biszkopty przyciąć tak, by utrzymały się w pionie, wyłożyć nimi boki i dno formy.
    Do wysokiego naczynia wlać 150 ml mleka, dodać cukier i budynie, wymieszać.
    500 g malin zblendować i przetrzeć przez sito, przelać do garnka, dodać resztę mleka i zagotować, pod koniec gotowania dodać budynie wymieszane z mlekiem i cukrem. Cały czas mieszając, ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu pomieszać, by nie utworzył się kożuch.
    Kawę pomieszać z rumem i delikatnie nasączyć nią biszkopty na dnie formy a następnie wyłożyć na nie krem budyniowy, przykryć folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstawić do lodówki do stężenia.
    Podgrzać 100 ml śmietanki i wrzucić do niej połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady i odstawić do ostudzenia.
    Dobrze schłodzoną resztę śmietanki ubić z cukrem waniliowym i mascarpone, na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i krótko wymieszać.
    Zdjąć folię z kremu budyniowego, nałożyć na nią warstwę biszkoptów nasączonych kawą a na to wyłożyć warstwę kremu z mascarpone i białej czekolady. Odstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin.
    Przed podaniem torcik udekorować wiórkami z czekolady deserowej, resztą malin i listkami mięty.

Porady

To propozycja w sam raz na lato, ale i zimą możemy się nim delektować. ponieważ świetnie tutaj sprawdzą się maliny mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować