Chałwowy biszkopt

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto wymyśliłam na moje urodziny, ponieważ wszyscy lubią chałwę, postanowiłam coś z tym zrobić.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jaj
    - 3/4 szkl. cukru
    -1 szkl. mąki
    -1 budyń waniliowy
    -1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    - aromat (kilka kropel)
    - 4 łyżki ciepłej wody

    Krem:
    -200g chałwy waniliowej bądź innej
    -150g masła Palma lub innego do wypieków
    -2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
    -2 łyżki cukru
    -1.5 szkl, mleka
    -cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    -gorzka czekolada do posypania
    -orzechy laskowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Chałwowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Stopniowo dodawać cukier. Do białek dodawać żółtka, dalej ubijając.
    Mąkę, mąkę ziemniaczaną i budyń przesiać. Po łyżce dodawać do masy,
    miksując na mniejszych obrotach przez ok 5-7 min aż z ciasta będą robić się fałdki. Masę przelac na wyłożoną pergaminem tortownicę o wymiarach 24 cm i wsadzic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Ostygnięty biszkopt przekroić na pół i nasączyć go aromatem połączonym z wodą ( dwa placki).
  • 3. Budynie zagotować z mlekiem, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż do puszystości. Dodać ostygnięty budyń i miksować. Chałwę rozdrobnić w miseczce widelcem i dodać do kremu. Miksować do połączenia się składników.
  • Efekt końcowy 4. Krem podzielić na dwie części. Jedną obłożyć spód biszkoptu a drugą wierzch. Ciasto posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
    Włożyć do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze na następny dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować