Krem:
-200g chałwy waniliowej bądź innej
-150g masła Palma lub innego do wypieków
-2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
-2 łyżki cukru
-1.5 szkl, mleka
-cukier waniliowy
Dodatkowo:
-gorzka czekolada do posypania
-orzechy laskowe
Chałwowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier. Do białek dodawać żółtka, dalej ubijając.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i budyń przesiać. Po łyżce dodawać do masy,
miksując na mniejszych obrotach przez ok 5-7 min aż z ciasta będą robić się fałdki. Masę przelac na wyłożoną pergaminem tortownicę o wymiarach 24 cm i wsadzic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka.
2.Ostygnięty biszkopt przekroić na pół i nasączyć go aromatem połączonym z wodą ( dwa placki).
3.Budynie zagotować z mlekiem, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż do puszystości. Dodać ostygnięty budyń i miksować. Chałwę rozdrobnić w miseczce widelcem i dodać do kremu. Miksować do połączenia się składników.
4.Krem podzielić na dwie części. Jedną obłożyć spód biszkoptu a drugą wierzch. Ciasto posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Włożyć do lodówki.
Komentarze