Ciasto chałwowy bananowiec

  • wyświetlono: 1253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt nasączony ponczem pomarańczowym, przełożony masą serową o smaku chałwy i bananów. A całość posypana białą czekoladą. Ciasto jest puszyste jak puch. Rewelacja :)

20180711_125838

Składniki

Ciasto tortownica 15-16 cm:
3 jaja
1/2 szkl. cukru brązowego
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 płaskie łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bananowo chałwowa:
250 gram twarogu
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
2 banany
125 gram serka Philadelphia
100 ml. śmietany kremówki
200 gram chałwy
4 łyżeczki żelatyny
50 ml. wody zimnej

Poncz:
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru

Dekoracja:
200 ml. śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gram białej czekolady
1/2 banana
maliny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto chałwowy bananowiec

  • image-1rm7lh01. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając
  • image-18xbwqv2. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę i olej, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 30=35 min., do suchego patyczka.
  • image-1sidmcj3. MASA BANANOWO CHAŁWOWA: W misce umieścić twaróg ze śmietaną kremówką, serkiem i cukrem waniliowym. Dokładnie zmiksować blenderem.
  • image-1xrl98m4. Dodać pokrojone banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek. Dodać resztę sok z cytryny. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia i chwilę podgrzać w mikrofalówce ( ok. 7-10 sekund, aż się roztopi, ale nie może dojść do wrzenia). Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
  • image-1qjdn965. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Zrobić poncz. Sok wymieszać z cukrem i wodą. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć ponczem.
  • image-0njpb3q6. Wylać masę bananowo chałwową. Wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Po tym czasie położyć drugi blat nasączony ponczem i z powrotem włożyć do lodówki na 3-4 h. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Sernik delikatnie wyciągnąć z lodówki i tortownicy. Przyozdobić bita śmietaną. Całość posypać startą na tarce białą czekoladą. Ozdobić malinami i plasterkami banana. Wstawić do lodówki na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastotwarógchałwabiszkoptbananysernikdo kawycukier brązowybananowiecphiladelphia

Komentarze

Podobne przepisy

image-0xvtck3

Dodane przez: izabela s

Ciasto "bananowiec"

Mięciutkie ,kremowe ,nie za słodkie...

ciasto chałwowe

Dodane przez: iziona

Ciasto chałwowe

Ciasto z domową chałwą jest pyszne,...

image-0ruve5s

Dodane przez: Barbunia

Ciasto Bananowiec

Idealny deser na upalne dni.

Ciasto chałwowe

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto chałwowe

niezwykle smaczne, idealne do niedzielnej...

Bananowiec bez pieczenia

Dodane przez: bienpyt

Ciasto bananowiec bez pieczenia

Bardzo pyszne i syte ciasto bez...

BANANOWIEC

Dodane przez: ewa76

CIASTO BANANOWIEC

Ciato jest smaczne i wyjatkowe.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE