Torcik chałwowy

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Pyszny, chałwowo-wiśniowy torcik.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt (potrzebujemy takich dwóch, te składniki są na jeden taki biszkopt):
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 pełne łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa chałwowa:
    40 dag chałwy waniliowej
    40 dag masła

    Nasączenie:
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1,5 szkl. wrzącej wody

    Dodatkowo:
    1 mały słoik dżemu wiśniowego
    1 szkl. wiśni w syropie lub alkoholu
    1/2 tabliczki startej czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Ciasto

Torcik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia.
    Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i pieczemy 30-40 min w temp 180 st.
    (Tak samo robimy drugi biszkopt)
  • 2. Masa chałwowa:
    Masło rozkręcić mikserem na białą masę i stopniowo dodawać chałwę cały czas miksując
  • 3. Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (zostawić okruszki, przydadzą się do obsypania boków).
    Włożyć jeden placek do tortownicy i nasączyć. Posmarować 1/4 słoiczka dżemu. Przełożyć 1/4 masy i wyłożyć 1/3 wiśni. Postępować dalej tak samo.
    Wierzch i boki także posmarować masą.
    Wierzch udekorować czekoladą a boki okruszkami biszkoptu.
    Schłodzić.

Porady

Możemy zrobić mniej intensywne kawowe nasączenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować