REKLAMA

Ćevapčići (Ćevapi) wołowo-wieprzowe

wyświetlono: 55 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Danie rodem z Bałkanów. Znane, w zależności od kraju pod różnymi nazwami. Przygotowane z kilku (a przynajmniej z dwóch) gatunków mięs mielonych lub siekanych. Rolowane na kształt małych "kiełbasek" czy też mini kebabów. Najczęściej grillowane i podawane w chlebkach pita, lepinii, tortilli czy po prostu z frytkami.

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
    200 g mielonej wieprzowiny
    1 mała czerwona lub biała cebula
    2 duże ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki kminku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki lodowatej wody
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

Jak zrobić Ćevapčići (Ćevapi) wołowo-wieprzowe?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno. Dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, sodę i wodę. Wyrobić całość dokładnie zwilżoną wodą dłonią. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone mięso formować w małe, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Grillować na mocno rozgranym grillu z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Ragout wołowo-wieprzowe na polencie

Wyborne sycące danie. Idealne na zimowe wieczory.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.01.2013 | wyświetlono: 815 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Chorwackie ćevapi

Przepis na to danie przywiozłam z wakacji.

kategoria: Dania główne opublikowany: 26.10.2012 | wyświetlono: 1231 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE