Ragout wołowo-wieprzowe na polencie

  • wyświetlono: 621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyborne sycące danie. Idealne na zimowe wieczory.

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- wołowina extra: 0.5 kilograma
- łopatka wieprzowa bez kości: 0.5 kilograma
- marchewka: 4 sztuki
- Cebula (średnie): 4 sztuki
- Bulion (warzywny lub inny): 1 litr
- Włoszczyzna (może być mrożona, paski): 0.5 opakowania
- Pasta z pieczonych papryk i bakłażanów: 4 łyżki
- wino czerwone: 1 szklanka
- tymianek (świeży lub suszony): 1 łyżka
- ziele angielskie: 1 łyżeczka
- sól i pieprz: 1 łyżeczka
- polenta: 1 opakowanie
- masło: 2 łyżki
- natka pietruszki: 1 pęczek

Sposób przygotowania przepisu:

Ragout wołowo-wieprzowe na polencie

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy - marchew w dużą kostkę, cebulę w piórka. Do dość dużego garnka wlewamy ok. 1/2 L bulionu, dodajemy pokrojone warzywa oraz 1/2 paczki włoszczyzny (w paskach). Całość doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Mięso (wołowinę jak i łopatkę) trymujemy, usuwamy zbędny tłuszcz, ścięgna, błony itp. Kroimy w kostkę (ok. 4cm). Na suchej patelni obsmażamy (małymi partiami) mięso aż się przyrumieni z każdej strony. Obsmażone partie mięsa dodajemy do garnka z warzywami. Na koniec patelnię deglasujemy czyli wlewamy wino i delikatnie "zeskrobujemy" wszystko to co przywarło do dna podczas smażenia mięsa. Płyn wlewamy do garnka z mięsem i warzywami.
  • 3. Mięso dusimy z warzywami ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Mozna w trakcie dolewać bulion.
  • 4. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z garnka wraz z częścią warzyw. Pozostałe warzywa miksujemy wraz z płynem który pozostał po duszeniu mięsa. Jeśli sos bedzie zbyt gęsty można dolać nieco bulionu. Na koniec, stale mieszając, dodajemy kawałki zimnego masła - powstaje cudowny jedwabisty sos. Można albo dorzucić do niego resztę (mięso i warzywa) albo podawać osobno, do polania potrawy.
  • 5. Przygotowujemy polente - w garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy polente i mieszamy. W trakcie gotowania polenta "wpija" sporo wody, którą należy uzupełniać. Polente (jeśli jest to drobna kaszka) gotuje się krótko ok. 4min. Na koniec dodajemy masło i całość mieszamy.
  • 6. Podajemy - najpierw polenta na nią mięso, warzywa i pyszny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimawołowinaobiadjesieńwarsztaty_kulinarnerago t

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe burgery

Dodane przez: justi2401

Hamburgery wołowo-wieprzowe ze świeżymi warzywami

Smaczny, soczysty kotlet w bułeczce...

kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: agarybak76

Kapuśniak na żeberkach wieprzowych

Sycące, smaczne i treściwe danie...

Gulasz wołowy na grzańcu

Dodane przez: evita0007

Gulasz wołowy na grzańcu

Pyszny,uwielbiam. Bez cebuli i...

Flaczki wołowe na szybko

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Flaczki wołowe na szybko

Smaczne flaczki wołowe na szybko...

Rolady wieprzowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rolady wieprzowe na kaszy

Rolady doskonale się sprawdzą na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE