Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej

4.5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostatnimi czasy w mojej kuchni króluje buraczek. Zakochałam się w tym warzywie, a raczej w jego nowej odsłonie, ponieważ do tej pory oprócz barszczu, buraczki znałam, tylko jako tarty dodatek do kaczki i pyz. Dziś będzie carpaccio, zapewne wielu z Was zna to danie, jednak ja postanowiłam je przygotować trochę inaczej. I tak to dodanie serka feta i dyni styryjskiej okazało się bardzo trafne ponieważ wyszło mega wykwintne danie. Dodam jeszcze, że buraczki do carpaccio można zarówno gotować jak i piec, jednak ja zdecydowanie polecam pieczenie ich w piekarniku ponieważ zawarty w nich cukier karmelizuję się i dzięki temu są bardzo słodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny)
    50 g serka feta
    garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej
    garść rukoli (opcjonalnie)

    sos
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kopiasta łyżeczka miodu
    2 zmiażdżone ząbki czosnku

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Buraczki

Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i pozostawiamy na przynajmniej 15 minut aby się przegryzły.
    Pestki dyni siekamy nożem na mniejsze kawałki.
    Na płaski talerz rozsypujemy rukolę, chociaż można pominąć ten składnik. Na to układamy buraczki pokrojone w bardzo cienkie plasterki, lekko je solimy i pieprzymy. Całość posypujemy rozkruszonym serem feta, pestkami dyni i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować