Carpaccio z buraka

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy, a to wszystko w towarzystwie grana padano i idealnie zbalansowanego dressingu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie buraki
    2 garście rukoli
    40 g startego sera grana padano
    50 g orzechów włoskich
    1 łyżka kremu balsamicznego
    2 łyżeczki oleju lnianego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    świeże zmielona sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Carpaccio

Carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć i osuszyć. Zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Pokroić na bardzo cienkie plasterki (ok. 1-2 mm) ostrym nożem lub mandoliną do warzyw. Ułożyć w okrąg na talerzu, tak aby plasterki na siebie nachodziły. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Na burakach ułożyć rukolę, starty ser, orzechy. Całość polać oliwą z oliwek, olejem lnianym i kremem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.

Porady

Na szybko, zamiast pieczonych buraków można użyć już ugotowanych (dostępne w supermarketach). Grana padano można zastąpić pecorino romano, parmezanem lub fetą. Rukolę można zastąpić roszponką, a orzechy płatkami migdałów, pistacjami lub słonecznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Rukola Orzechy włoskie Ser grana padano

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować