Buraczki w pysznej zalewie

4.9 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Buraczki są pyszne jako surówka, a wywar można rozcieńczyć z bulionem drobiowym czy warzywnym i mamy szybki pyszny barszczyk. Można też przygotować z nich carpaccio.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3,4 kg małych buraczków
    Składniki zalewy:
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    7 łyżek cukru
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo na każdy słoik:
    1 listek laurowy
    1 kulka ziela angielskiego
    4 ziarenka czerwonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.9 (200 ocen)

Buraczki w pysznej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki w pysznej zalewie 1. Dokładnie umyte buraczki ugotować ze skórką, potem odlać wrzątek a buraczki przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
  • 2. Do każdego słoika włożyć :
    po 1 listku laurowym, 1 kuce ziela angielskiego i po 4 ziarenka czerwonego pieprzu.
  • 3. Włożyć buraczki.
  • 4. Składniki zalewy zagotować i zalać buraczki w słoikach.
  • 5. Pasteryzować 10 minut.
    Z tej porcji było 5 słoików po 0,7 litra i 2 słoiki o pojemności 0,5 litra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować