Domowa ćwikła

  • wyświetlono: 2012 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Idealny dodatek do wędlin i do domowej kaszanki.

ewuśka
  • 100min

Składniki

1 kg buraczków ćwikłowych
5 dkg chrzanu
1-2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
2-3 łyżik cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa ćwikła

  • 1. Buraczki umyć, nie obrane uparować w parniku lub ugotować. Lekko ostudzić i obrać ze skórki.
  • 2. Obrane buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ta ostra strona).
  • 3. Chrzan obrać i również zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Osączyć.
  • 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić aby składniki się"przegryzły.
  • 5. Ćwikłę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Porady

Przyprawy najlepiej dodawać stopniowo wg własnego smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciburaczkićwikłado wędliny

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Ćwikła z chrzanem

Świetny dodatek do jaj na twardo,...

Dodane przez: Anitka0804

Majonez z ćwikła

Do różnych dań i przystawek na...

Jajka faszerowane pastą z soczewicy i ćwikły

Dodane przez: sammakko

Jajka faszerowane pastą z soczewicy i ćwikły

Jajka faszerowane to fantastyczna...

Dodane przez: PolskaGotuje

Ćwikła z chrzanem na ostro

Wspaniały dodatek do mięs i wędlin

Jajka z rzeżuchą i ćwikłą

Dodane przez: zzewa

Jajka z rzeżuchą i ćwikłą

na wielkanocne śniadanie w sam...

Ćwikła z chrzanem

Dodane przez: caroline1983

Ćwikła z chrzanem

Tradycyjny polski dodatek do obiadu