Domowa ćwikła

  • wyświetlono: 1803 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Idealny dodatek do wędlin i do domowej kaszanki.

ewuśka
  • 100min

Składniki

1 kg buraczków ćwikłowych
5 dkg chrzanu
1-2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
2-3 łyżik cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa ćwikła

  • 1. Buraczki umyć, nie obrane uparować w parniku lub ugotować. Lekko ostudzić i obrać ze skórki.
  • 2. Obrane buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ta ostra strona).
  • 3. Chrzan obrać i również zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Osączyć.
  • 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić aby składniki się"przegryzły.
  • 5. Ćwikłę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Porady

Przyprawy najlepiej dodawać stopniowo wg własnego smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciburaczkićwikłado wędliny

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowane jajka duszonymi pieczarkami

Dodane przez: patunia1987

JAJKA FASZEROWANE DUSZONYMI PIECZARKAMI

Pyszne jajka faszerowane duszonymi...

Koreczki z kabanosami

Dodane przez: patunia1987

Koreczki z kabanosów

Bardzo dobre, szybkie w przygotowaniu...

.

Dodane przez: Anitka0804

Jajka nadziewane

Jajka nadziewane pastą jajeczną...

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...