Domowa ćwikła

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealny dodatek do wędlin i do domowej kaszanki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg buraczków ćwikłowych
    5 dkg chrzanu
    1-2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka soli
    2-3 łyżik cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ćwikła Buraczki

Domowa ćwikła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, nie obrane uparować w parniku lub ugotować. Lekko ostudzić i obrać ze skórki.
  • 2. Obrane buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ta ostra strona).
  • 3. Chrzan obrać i również zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Osączyć.
  • 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić aby składniki się"przegryzły.
  • 5. Ćwikłę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Porady

Przyprawy najlepiej dodawać stopniowo wg własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować