Carpaccio z buraka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy , wkładamy do szybkowara ,zalewamy wodą i gotujemy od zamknięcia się zaworu 35 minut . Otwieramy szybkowar , buraki odcedzamy i zalewamy zimną wodą . Po lekkim przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki .
2.W czasie gotowania się buraczków przygotowujemy sos .Do szklaneczki wlewamy wodę dodajemy cukier , sól ,pieprz i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru .Wlewamy oliwę i dodajemy cebulkę i posiekaną natkę .
3.Na samym końcu dodajemy ocet , mieszamy i wkładamy do lodówki .
4.Pokrojone buraki układamy na talerzu w kształt rozety i polewamy sosem . Smacznego .
Porady
Przy krojeniu buraczków bardzo pomocna jest mandolina do warzyw .
Komentarze