Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy, smażyć kilka minut (aż mięso będzie gotowe). Następnie dorzucić groszek i wlać pół szklanki przecieru pomidorowego.
Makaron cannelloni wrzucić do gotującego się wrzątku na 2-3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Przygotować sos. 1,5 szklanki przecieru pomidorowego wlać do rondelka, dodać przyprawy, dobrze wymieszać i lekko podgrzać.
Rurki cannelloni napełniać mięsnym farszem i układać w naczyniu jedna obok drugiej. Pierwszą warstwę makaronu zalać połową sosu. Na to ułożyć drugą warstwę rurek i zalać pozostałym sosem.
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut.
Następnie ściągnąć folię i całość posypać startym żółtym serem i bazylią. Piec bez przykrycia jeszcze 15-20 minut.
Wykładać na talerze i posypać zielonym, rozmrożonym groszkiem.
Komentarze