Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyczna włoska zapiekanka. Smaczna i sycąca.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 50-60 dag mięsa mielonego
    duża cebula
    2 szklanki przecieru pomidorowego plus 2 łyżki
    garść mrożonego zielonego groszku plus trochę do dekoracji
    100 gramów startego żółtego sera
    12 rurek makaronu cannelloni
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy, smażyć kilka minut (aż mięso będzie gotowe). Następnie dorzucić groszek i wlać pół szklanki przecieru pomidorowego.

    Makaron cannelloni wrzucić do gotującego się wrzątku na 2-3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.

    Przygotować sos. 1,5 szklanki przecieru pomidorowego wlać do rondelka, dodać przyprawy, dobrze wymieszać i lekko podgrzać.

    Dno naczynia żaroodpornego wysmarować 2 łyżkami przecieru pomidorowego.

    Rurki cannelloni napełniać mięsnym farszem i układać w naczyniu jedna obok drugiej. Pierwszą warstwę makaronu zalać połową sosu. Na to ułożyć drugą warstwę rurek i zalać pozostałym sosem.

    Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut.

    Następnie ściągnąć folię i całość posypać startym żółtym serem i bazylią. Piec bez przykrycia jeszcze 15-20 minut.

    Wykładać na talerze i posypać zielonym, rozmrożonym groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować