Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Choć to danie do lekkich nie należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu groszku i papryki.Całość zgrała się niesamowicie.
Danie warte wypróbowania!

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 25 dag makaronu cannelloni
    ½ kg mielonego mięsa z szynki
    1 biała papryka
    1 młoda cukinia
    4 sztuki cyklantery
    10 dag sera emmentaler lub gruyere
    1 jajko
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    Sól i pieprz do smaku
    Zioła prowansalskie do smaku
    2 szklanki sosu pomidorowego do spaghetti

    Sos beszamelowy:

    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    600 ml mleka
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Suszony rozmaryn do smaku
    Biały pieprz do smaku
    5 dag startego sera emmentaler do posypania
    Dodatkowo:
    Plasterki cukinii oraz cyklantery
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.
  • Przygotowanie 2. W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić.
  • Przygotowanie 3. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie.
  • Przygotowanie 4. Przygotować beszamel:
    Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
    Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia.
  • Przygotowanie 5. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.
    Ułożyć plasterki cukinii oraz cyklantery,
    posypać starym serem, zapiekać około 35 minut w temp 180*c.
    Podawać gorące po wyjęciu z pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować