Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą

  • wyświetlono: 266 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Choć to danie do lekkich nie należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu groszku i papryki.Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania!

IMG_20190918_121058
  • 5 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

25 dag makaronu cannelloni
½ kg mielonego mięsa z szynki
1 biała papryka
1 młoda cukinia
4 sztuki cyklantery
10 dag sera emmentaler lub gruyere
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
2 szklanki sosu pomidorowego do spaghetti

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Biały pieprz do smaku
5 dag startego sera emmentaler do posypania
Dodatkowo:
Plasterki cukinii oraz cyklantery

Sposób przygotowania przepisu:

Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą

  • Przygotowanie1. Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.
  • Przygotowanie2. W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić.
  • Przygotowanie3. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie.
  • Przygotowanie4. Przygotować beszamel:
    Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
    Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia.
  • Przygotowanie5. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.
    Ułożyć plasterki cukinii oraz cyklantery,
    posypać starym serem, zapiekać około 35 minut w temp 180*c.
    Podawać gorące po wyjęciu z pieca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimamięso mielonepaprykacebulaCukiniabeszamelwieprzowinacannellonikuchnia włoskaobiadsos pomidorowypożywneZapiekankikuchnia polskajesieńdanie z makaronemjednogarnkowemakaron z warzywamimięso mielone z szynkimakaron z mięsem mielonymprzepis_miesiąca1000mięso mielone z warzywamimięso mielone z makaronemcyklantera

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem mielonym

Dodane przez: 2milutka

Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem...

Drożdżowy pieróg nadziany farszem...

lasagne

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Pasty, pizza, sery wino makarony...

Makaron z mięsem mielonym i tartą cukinią w sosie pomidorowym

Dodane przez: beciiaaa

Makaron z mięsem mielonym i tartą cukinią...

Pyszne i sycące danie obiadowe....

Cannelloni z kurczakiem i cukinią

Dodane przez: tonajezyku

Cannelloni z kurczakiem i cukinią

Jesteśmy wielbicielami makaronów,...

Cannelloni z mięsem i kapustą

Dodane przez: PolskaGotuje

Cannelloni z mięsem i kapustą

"Cannelloni z mięsem i kapustą"...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.