Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

4.45 (192 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i sycące danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni, 25 dag startego żółtego sera , masło do wysmarowania formy, koncentrat pomidorowy w razie potrzeby

    Nadzienie:
    1/2 kg mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, jajko, płaska łyżka koncentratu pomidorowego , 25 dag startego żółtego sera, sól pieprz

    Sos pomidorowy:
    sos Napoli , 2 puszki pomidorów bez skórki, bazylia , zioła
Wystaw ocenę:

4.45 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Ser

Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę , dodać zmielone mięso,pieczarki , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę koncentratu.Dodać sól i pieprz . Poczekać aż chwilę ostygnie, dodać ser żółty oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać tym nie ugotowany makaron , w myśl zasady : "ile rura przyjmie".Układać makaron jeden koło drugiego , w wysmarowanej masłem formie.

    2. Sos Napoli rozpuścić w 1/2 l wody. Pomidory należy zblendować z bazylią, dodać przygotowany sos Napoli i dokładnie wymieszać .

    3. Makaron zalać przygotowanym sosem ( cały makaron ma być przykryty sosem) , w razie braku sosu należy dorobić go z koncentratu pomidorowego , wody oraz bazylii. Przygotowaną potrawę należy posypać startym serem. Formę przykryć folią aluminiową.

    4.Zapiekankę piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania należy zdjąć folię , aby przypiec ser.

Porady

Sos można przygotować również z 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 puszek pomidorów bez skórki , wody oraz ziół według uznania. Zapiekankę można także wykonać bez pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować