Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę , dodać zmielone mięso,pieczarki , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę koncentratu.Dodać sól i pieprz . Poczekać aż chwilę ostygnie, dodać ser żółty oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać tym nie ugotowany makaron , w myśl zasady : "ile rura przyjmie".Układać makaron jeden koło drugiego , w wysmarowanej masłem formie.
2. Sos Napoli rozpuścić w 1/2 l wody. Pomidory należy zblendować z bazylią, dodać przygotowany sos Napoli i dokładnie wymieszać .
3. Makaron zalać przygotowanym sosem ( cały makaron ma być przykryty sosem) , w razie braku sosu należy dorobić go z koncentratu pomidorowego , wody oraz bazylii. Przygotowaną potrawę należy posypać startym serem. Formę przykryć folią aluminiową.
4.Zapiekankę piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania należy zdjąć folię , aby przypiec ser.
Porady
Sos można przygotować również z 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 puszek pomidorów bez skórki , wody oraz ziół według uznania. Zapiekankę można także wykonać bez pieczarek.
Komentarze