Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka i margarynę pokrojoną w kostkę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Jedną połówkę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać łyżką.
Na podpieczonym cieście ułożyć połówki śliwek (skórką do spodu), na to wyłożyć bezę i drugą połowę ciasta startą na tarce o grubych oczkach.
Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec jeszcze przez około 50 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Aby ciasto lepiej się ścierało na tarce, warto włożyć je na około 15 minut do zamrażalnika.
Komentarze