Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

3.33 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste w wykonaniu ciasto. Zapach śliwek rozchodzi się po całym domu

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki fortowej
    250 gramów margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    5 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    około 40 dkg śliwek węgierek
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

3.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka i margarynę pokrojoną w kostkę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

    Jedną połówkę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać łyżką.

    Na podpieczonym cieście ułożyć połówki śliwek (skórką do spodu), na to wyłożyć bezę i drugą połowę ciasta startą na tarce o grubych oczkach.

    Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec jeszcze przez około 50 minut.

    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby ciasto lepiej się ścierało na tarce, warto włożyć je na około 15 minut do zamrażalnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Białka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche

To może cię zainteresować