Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30g świeżych drożdży
    340g mąki na pizzę typu ,,0’’
    250ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    oliwa do wysmarowania formy

    Farsz:
    250g kiełbasy z szynki
    200g mrożonego szpinaku
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 puszki konserwowego groszku
    1/2 puszki konserwowej kukurydzy
    1/2 czerwonej papryki
    100g żółtego sera
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 białko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Calzone Przekąski

Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta.
  • 4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami i pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20minut.
  • 6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować