Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw

  • wyświetlono: 121 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii.

Ewelina Marcin
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
30g świeżych drożdży
340g mąki na pizzę typu ,,0’’
250ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
oliwa do wysmarowania formy

Farsz:
250g kiełbasy z szynki
200g mrożonego szpinaku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki konserwowego groszku
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
100g żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 białko
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta.
  • 4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami i pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20minut.
  • 6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaszpinakkiełbasaprzekąskakolacjacalzonez kiełbasą

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza z kiełbasą i pomidorami

Dodane przez: anemon

Pizza z kiełbasą i pomidorami

Samodzielnie przygotowana pizza...

Wiosenna pizza z mango i kiełbasą chorizo

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wiosenna pizza z mango i kiełbasą chorizo

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym...

Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

Dodane przez: beata80

Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

Tak jak chyba każdy mam swoją ulubioną...

Pizza z białym sosem, kiełbasą i rukolą

Dodane przez: agatab

Pizza z białym sosem, kiełbasą i rukolą

Banalnie prosta i bardzo szybka...

image-0jesioh

Dodane przez: pati7935

Pizza z kurczakiem i kiełbasą

Uwielbiam robić pizze a ta najbardziej...

pyszna :)

Dodane przez: beciiaaa

Pizza z boczkiem, kiełbasą i kapustą kiszoną

Bardzo prosta i przepyszna pizza....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE