Calzone z grzybami leśnymi i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z cukrem, 2 ma łyżkami mąki i mlekiem, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, olej, zagniatam elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką, przykryte ściereczką, na ok. 20 minut, aż podwoi swoją objętość.
2.Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojone obgotowane grzyby, podsmażam, dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę, podsmażam, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem, podsmażam, studzę.
3.Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na pół, wałkuję placki na koła, na ich połówki kładę pokrojony ser, farsz i zlepiam dwa pierogi.
4.Pierogi układam na blasze, smaruje zmieszanym przecierem z olejem, pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 25 minut.
Porady
Tak przygotowane calzoni podaję na ciepło, chociaż na zimno też smakuje wybornie:)
Komentarze