Pyszna przekąską nie tylko na imprezowy stół. Calzone czyli pizza w formie pieroga to klasyczne, włoskie danie. Te w wersji mini świetnie sprawdzą się na imprezowym stole.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
160 ml ciepłej wody
8 g drożdży instant
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g startej mozzarelli
4 łyżki startego parmezanu
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
3 plastry drobiowej szynki
Sos pomidorowy:
5 łyżek ketchupu pikantnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Dodatkowo:
ketchup pikantny (do podania)
1 małe jajko (do posmarowania calzone)
1 łyżka czarnego sezamu (do posypania)
1 łyżka jasnego sezamu (do posypania)
Mini calzone z serem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Sos pomidorowy: Składniki sosu połączyć i odstawić do przegryzienia.
Nadzienie: Mozzarellę i parmezan połączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę oraz szynkę pokroić w większą kostkę.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki (lub pucharka do lodów) wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać cebulę, paprykę, szynkę oraz ser. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić za pomocą widelca. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem.
Komentarze