Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -600 g mielonego mięsa wołowego
    -1/2 szkl. białego ryżu
    -1 cebula
    -1 jajko
    -2 papryczki chili
    -2 łyżki oleju
    -1 puszka pomidorów
    -słoiczek ostrego ajwaru
    -1 l bulionu
    -1 ząbek czosnku
    -słodka i ostra papryka
    -sól, pieprz
    -świeża lub suszona kolendra do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieść do garnka i zalać bulionem. Zagotować.
    Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie obsmażyć. Wkładać do gotującego się bulionu. Zmniejszyć moc palnika. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać słoiczek ajwaru i całość gotować jeszcze ok 10 minut, często mieszając, gdyż sos już będzie gęstnieć. Podawać na gorąco z tortillami, chlebkami naan, pieczywem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować