Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

4.48 (201 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PULPECIKI WOŁOWE:

    500 g mięsa wołowego mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej rzepakowy do smażenia

    SOS MUSZTARDOWY:

    1 cebula
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki masła
    1 szklanka kremowej śmietanki 30%
    ok 2 szklanek bulionu drobiowego
    1-2 łyżek musztardy sarepskiej
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula 1. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Dodać usmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
  • Cebula 2. Cebulę na sos drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Stale mieszając dolewać śmietankę i bulion. Doprawić musztardą, pieprzem i solą. Kiedy sos będzie gęstniał włożyć klopsiki i chwilę poddusić. Podawać posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować