Buraki w zalewie octowej

4.41 (183 ocen)

Robię je każdego roku, bo są bardzo smaczne i uwielbiam je z ziemniakami do sznycelka mielonego.

Składniki:

  • 10 szt nie za dużych buraczków ćwikłowych lub 1kg małych buraczków
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu winnego
    1 łyżka soli
    5 łyżek cukru
    do każdego słoika liść laurowy i po 2 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.41 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Jeżeli mamy małe buraczki to w całości wkładamy do słoiczków, jeżeli niestety nie udało nam się kupić lub wykopać małych okazów, to tak jak ja tniemy je na plastry i wkładamy do słoika ( w każdym słoiku powinno znajdować się ziele angielskie i listek laurowy).
  • 2. Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy i gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy na zakrętkach do wystygnięcia.

Porady

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować