Bułki z mąki pełnoziarnistej pszennej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

A może byście się skusili na bułki swojskie z mąki pełnoziarnistej ? Na kolację czy śniadanie w sam raz. Do tego tylko pyszna wędlinka lub masło i pomidor a nasze podniebienia będą uszczęśliwione.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    1,5 szklanki zsiadłego mleka ( szklanka pojemności 210 ml ),
    4 łyżki ciepłej wody,
    0,5 łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    1 jajko ( rozmiar M ),
    80 g margaryny tortowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z mąki pełnoziarnistej pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do miski wsypać mąkę zrobić dołek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru lekko rozmieszać i wlać ciepłą wodę, zamieszać i pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże zaczną pracować. Jak jest już gołym okiem widoczna praca drożdży wtedy wbić całe jajko wsypać sól oraz wlać zsiadłe mleko o temperaturze pokojowej ( ja miałam swojskie od krów ). Całość wyrobić do połączenia się wszystkich składników a następnie wlać roztopioną letnią margarynę.
  • bułki 2. Gdy mamy wlaną roztopiona margarynę to nadal wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całą dodaną margarynę, pod koniec wyrabiania z margaryną podsypać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i delikatne. Jak już ciasto jest wyrobione przygotować blaszkę od piekarnika wyłożyć ją papierem do pieczenia i wysypać lekko mąką. Do ręki odrywać mały kawałek ciasta i formować bułeczkę kulając ją w rękach.
  • bułki 3. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce przygotowanym papierem do pieczenia, tępa stroną noża zrobić w bułkach nacięcia ( jeśli ktoś nie chce można pominąć nacinanie ). Tak przygotowane bułki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już bułki podwoiły swoją objętość posmarować je ciepłym mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 40 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Moje bułki lekko opadły po upieczeniu ale w niczym to nie przeszkadza bo zakalca nie ma z wierzchu są chrupiące a w środku bardzo mięciutkie.
  • bułki 4. Wystudzone już swojskie bułki można przygotować na kolację lub śniadanie na przykład zjeść można bułkę z pozostałym z obiadu kotletem a także z masłem i pomidorkiem na przykład malinowym również można zajadać z dowolną konfiturą i do tego zimne mleko lub gorące kakao. Domownicy na pewno będą zachwyceni takimi swojskimi bułeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować