Chleb z mąki pełnoziarnistej

  • wyświetlono: 298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chleb jest zdrowy ale smaczny. Bez cukru! Jest odpowiedni dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem.

20200427_155534
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
Garść płatków owsianych,
2 szklanki ciepłej wody,
1,4 kostki drożdży,
1 łyżeczka soli,
Nasiona według uznania. Ja dodałam nasiona lnu, słonecznika i mak.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z mąki pełnoziarnistej

  • 1. W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Odczekujemy 15 min i dosypujemy mąkę, sól, nasiona i ciepła wodę. Wszystko chwile mieszamy. Ciasto przelewamy do standardowej keksówki ( wyłożona papierem do pieczenia). Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość ok 30 min.
    Następnie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni wkładamy keksówkę z ciastem i pieczemy 50-60 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bez cukrudiabetykpełnoziarnisteinsulinoopornośćcukrzyca

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszny chleb.

Dodane przez: BABECZKA 35

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.

Taki chlebek polecam upiec na śniadanie...

Orkiszowy  chleb pełnoziarnisty z maszynki

Dodane przez: Ewa Mróz

Orkiszowy chleb pełnoziarnisty z maszynki...

Pyszny domowy i zdrowy chlebek....

image-0dwwkis

Dodane przez: Magster

CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Domowy chleb jest najlepszy.

Chleb tostowy

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Chleb tostowy z mąki uniwersalnej

Dzieci uwielbiają miękkie, puszyste...

Chleb kminkowy

Dodane przez: Joanna Kryla

Chleb kminkowy z mąki krupczatki

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa....

image-0g00ndp

Dodane przez: Jagodziana Coffee

Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi

Ciepłe pieczywo i ten nieziemski...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE