REKLAMA

Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem

wyświetlono: 442 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Nic nie zastąpi aromatu pieczonego pieczywa rozchodzącego się po całym domu . Tym razem przygotowałam zakwas na mące pełnoziarnistej i był to dobry wybór . Chlebek na nim wyrósł znakomicie , do tego tylko masełko i posiłek w gronie rodziny gotowy:)Wykonanie zakwasu , zaczynu i chleba to sześć dni .

opublikowany: 03.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas:
    mąka pszenna typ 550 -1/2 szklanki
    mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 - 4xpo 1/4 szklanki
    woda
    Zaczyn:
    1/2 szklanki zakwasu
    1/2 szklanki letniej wody
    3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    Ciasto:
    zaczyn +
    3 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
    1 opakowanie drożdży instant - 8 g.
    1 szklanka wody
    1 łyżka miodu - u mnie wielokwiatowy prawdziwy
    3/4 szklanki ziaren słonecznika
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Dodatkowo:
    blaszka posmarowana olejem i posypana płatkami owsianymi
    płatki owsiane i ziarna słonecznika do posypania
    woda
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny za zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem 1. Przygotowanie zaczynu zaczynam od wymieszania w szklanym słoju drewnianą łyżką 1/2 szklanki mąki pszennej z 1/2 szklanki wody , słój nakrywam gazą , pozostawiam w ciepłym , zacienionym miejscu w domu do dnia następnego , przez 4 następne dni dokarmiam zakwas o tej samej porze dnia 1/4 szklanką mąki pszennej pełnoziarnistej i 1/4 szklanką wody , dokładnie mieszając łyżką drewnianą. Piątego dnia od zaczęcia robienia zakwasu zakwas ma ogrom bąbelków i przyjemny , lekko kwaśny aromat - jest gotowy .
  • Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem 2. Piątego dnia po dokarmieniu zakwasu po ok. dwóch godzinach gdy widoczne są bąbelki robię zaczyn . Do zakwasu dodaję wodę i mąkę pełnoziarnistą , mieszam , pozostawiam nakryty do dnia następnego . Pozostały zakwas nakrywam , wstawiam do lodówki , tam pozostanie do ponownego użycia . Bez dokarmiania może stać tydzień . W dniu wypieku zakwas należy wyjąć z lodówki , dokarmić go 1/4 szklanki mąki i wody , wymieszać i za ok. 3 godziny jest gotowy do produkcji domowych wypieków .
  • Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem 3. Do zaczynu dodaję mąkę pszenną , drożdże , wodę , słonecznik , płynny miód , sól , zarabiam ciasto , dodaję oliwę zagniatam ciasto ok. 7 - 10 minut aż będzie odstawać od ręki , osypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , odstawiam na ok. 3 godziny , pięknie wyrośnie .
  • Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem 4. Ciasto wykładam na osypaną mąką stolnicę , zagniatam jeszcze raz , formuję okrągły chlebek układam na przygotowanej blaszce , nacinam nożem , smaruję wodą , posypuję płatkami owsianymi i słonecznikiem . Chlebek pozostawiam na ok. 2 godziny do wyrośnięcia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni , po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 40 minut . Gorący chlebek skrapiam wodą , ona szybko odparuje , pozostanie ładny połysk pieczywa .

Porady

Ucząc się na ciastkarza , nasze praktyki odbywały się w ciastkarni połączonej z piekarnią . Tak też , w piekarni spędzaliśmy sporą ilość czasu , zachwycając się ciastem chlebowym . Takie ciasto jest niezwykle wdzięczne , co prawda trochę wysiłku musimy musimy włożyć sami ale odwdzięczy nam się rosnąc i oddając swój specyficzny aromat , który tak bardzo pobudza nasze zmysły - węch i kubki smakowe . Zawsze zachęcam do domowego wypieku pieczywa , w dzisiejszych czasach nie sprawia on szczególnej trudności , a przyniesie mnóstwo radości i satysfakcji . Domowy chleb na zakwasie uszlachetni naszą codzienną dietę , w której nie brak pieczywa ale także obcych dodatków i polepszaczy . A więc namawiam na tę porcję zdrowia :) Zakwas możemy zrobić na innej mące np. żytniej czy też pszennej , na tyle samo wody co u mnie w przepisie .

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

chleb Dodane przez: EwaW2910
chleb Dodane przez: EwaW2910


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty w środku i z chrupiącą skórką. Dodatkowo wzbogacony czarnuszką.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 15.05.2015 | wyświetlono: 85503 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE