1.Mleko, maślankę, wodę i masło podgrzewamy w garnuszku /do czasu stopienia masła/. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy gorące mleko i energicznie mieszamy, dodajemy jajko i nie przerywając mieszania dodajemy pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, kładziemy je na oprószonej mąką stolnicy i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne (8-10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Dzielimy ciasto na 12-16 równych części /wielkość zgodnie z upodobaniami/ i formujemy z nich bułeczki /okrągłe bądź podłużne/. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 do 35 minut.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Komentarze