Bułki pszenne

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne, pulchne, znakomite do hamburgerów czy hot dogów. Idealne na sniadanie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko 3.2%: 0.5 szklanki
    - maślanka (można zastapic dodatkową porcją mleka): 0.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - masło niesolone: 50 gramów
    - mąka pszenna: 550 gramów
    - drożdże instant: 7 gramów
    - cukier biały kryształ: 2 łyżki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - jaja świeże: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PanBurger 1. Mleko, maślankę, wodę i masło podgrzewamy w garnuszku /do czasu stopienia masła/. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy gorące mleko i energicznie mieszamy, dodajemy jajko i nie przerywając mieszania dodajemy pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, kładziemy je na oprószonej mąką stolnicy i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne (8-10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką.
    Dzielimy ciasto na 12-16 równych części /wielkość zgodnie z upodobaniami/ i formujemy z nich bułeczki /okrągłe bądź podłużne/. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 do 35 minut.
    Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Maślanka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować