Pszenne bułki razowe

4.5 (156 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne bułki z mieszanki białej i razowej mąki. Neutralne w smaku, a więc smakują jednakowo dobrze z wędliną, serem co i z dżemem.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka chlebowa typ 750 - 320 g
    mąka pszenna typ 2000 – 100 g
    świeże drożdże – 25 g
    ciepła woda – 250 ml
    cukier – 1 łyżeczka
    miękkie masło – 4 łyżki
    sól – 1,5 łyżeczki

    PONADTO:
    mąka – do posypania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenne bułki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, dwiema łyżkami letniej wody i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. Obie mąki przełożyć do misy miksera, dodać miękkie masło, wlać wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę oraz sól.
  • 3. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Następnie ciasto podzielić na 14 części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte posypać mąką. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15 minut. Bułki wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka razowa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować