Bułeczki mogą stanowić dodatek do obiadu np. zupy, albo będą świetną przekąską na wszelkie imprezy czy do pracy. Można je zajadać z kubkiem czerwonego barszczyku.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli i cukru
350 ml mleka
50 g masła
1 jajko
mleko do posmarowania
po 1 łyżce białego i czarnego sezamu
Nadzienie:
450 g mrożonego szpinaku
100 g parmezanu
80 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuść masło, dolej mleko i zostaw by przestygło (musi być letnie).
2.W misie robota wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Zacznij mieszać i dolewaj mleko z masłem, wbij jajko, wyrabiaj aż ciasto zbije się w kulę i będzie odchodziło od miski. Miskę przykryj i zostaw na 1 godzinę, by ciasto wyrosło i podwoiło objętość.
3.Na patelnię wyłóż szpinak, zacznij go smażyć na wolnym ogniu tak długo aż cała woda odparuje, nie dopuść by się przypalił. Parmezan zetrzyj.
4.Do ostudzonego szpinaku dodaj parmezan i ser żółty, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
5.Z ciasta odrywaj kulki, spłaszczaj w dłoni, na środek nakładaj ok. 1 łyżkę farszu, zamknij i uformuj bułki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bułki układaj na blasze zawinięciem do dołu. Każdą posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz w nagzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj lekko przestudzone.
Komentarze