Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem

0 (0 ocen)

Bułeczki mogą stanowić dodatek do obiadu np. zupy, albo będą świetną przekąską na wszelkie imprezy czy do pracy. Można je zajadać z kubkiem czerwonego barszczyku.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
    2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżeczka soli i cukru
    350 ml mleka
    50 g masła
    1 jajko
    mleko do posmarowania
    po 1 łyżce białego i czarnego sezamu

    Nadzienie:
    450 g mrożonego szpinaku
    100 g parmezanu
    80 g startego żółtego sera
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuść masło, dolej mleko i zostaw by przestygło (musi być letnie).
  • 2. W misie robota wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Zacznij mieszać i dolewaj mleko z masłem, wbij jajko, wyrabiaj aż ciasto zbije się w kulę i będzie odchodziło od miski. Miskę przykryj i zostaw na 1 godzinę, by ciasto wyrosło i podwoiło objętość.
  • 3. Na patelnię wyłóż szpinak, zacznij go smażyć na wolnym ogniu tak długo aż cała woda odparuje, nie dopuść by się przypalił. Parmezan zetrzyj.
  • 4. Do ostudzonego szpinaku dodaj parmezan i ser żółty, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • 5. Z ciasta odrywaj kulki, spłaszczaj w dłoni, na środek nakładaj ok. 1 łyżkę farszu, zamknij i uformuj bułki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bułki układaj na blasze zawinięciem do dołu. Każdą posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz w nagzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj lekko przestudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować