Udka nadziewane szpinakiem

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

Podczas obiadu w jednej z restauracji to danie szczególnie mi posmakowało i postanowiłam zrobić swoją wersję nadziewanych udek.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 udka,
    1 mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    200 g mrożonego szpinaku,
    1/4 strąka czerwonej papryki,
    1/2 kostki sera feta (lub 1/2 kostki sera sałatkowo-kanapkowego)
    przyprawa do kurczaka (klasyczna lub pikantna)
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka nadziewane szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy zacząć od przygotowania farszu. Posiekaj cebulę i czosnek (czosnek można rozgnieść w moździerzu). Pokrój paprykę w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, smaż do wyparowania wody. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw pieprzem do smaku. Dodawanie soli nie jest konieczne-ser jest słony sam w sobie. Podsmaż chwilę, odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Usuń kości z udek tak, aby powstały kieszonki. Każde udko należy nadziać mniej więcej dwoma łyżkami farszu i spiąć wykałaczkami. Udka oprósz przyprawą do kurczaka i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Porady

Udka można podawać z ryżem lub kopytkami i warzywami gotowanymi na parze. Warto odkryć udka ok. 20 minut przed końcem pieczenia, aby skórka była bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować