Bułki drożdżowe z serem i posypką

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnące wanilią, puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem sera. Łatwe w wykonaniu – szybko znikające z talerza. Idealne na śniadanie, do pracy , szkoły czy też do kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 24 sztuki:
    3,5 szklanki mąki tortowej, przesianej(pojemność szklanki 250 ml)+ do podsypania
    5 dużych łyżek cukru
    Szczypta soli do smaku
    2 duże jajka
    10 dag masła lub dobrej margaryny(np. Kasia)
    25 g świeżych drożdży
    1 Szklanka ciepłego mleka(pojemność szklanki 22 ml)
    Papier do pieczenia
    1 małe jajko do posmarowania bułek
    2 duże łyżki grubego cukru do posypania bułek
    Nadzienie:
    50 dag sera – u mnie półtłusty
    1 cukier waniliowy
    1 budyń bez cukru waniliowy
    Cukier do smaku
    1 duże jajko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki drożdżowe z serem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski dodać mąkę, sól do smaku, zrobić w środku dołek, wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże e wyrosły. Następnie dodać rozkłócone jajka, stopione masło, cukier – wyrobić ręcznie lub hakiem ciasto – ponownie odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło.
    Ser utrzeć z cukrem i jajkiem na jednolitą masę, dodać cukier waniliowy, budyń, wymieszać.
    Na posypaną mąką stolnicę przenieść ciasto, podzielić na dwie części – rozwałkować na prostokąty. Na środek każdego prostokąta ułożyć wyrobiony ser, rozsmarować. Jeden bok ciasta zawinąć do środka, przykryć drugim bokiem. Pociąć na 3-4 cm pasy, następnie raz skręcić. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki w pewnej odległości od siebie, posmarować rozkłóconym jajkiem – odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki podrosły. Piekarnik lekko podgrzać, bułeczki posypać grubym cukrem, wstawić bułeczki i piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 175 stopni. Piekarnik elektryczny – grzanie góra – dół.

Porady

1. ciasto można rozwałkować na 1 duży placek - wtedy powstaną większe bułeczki, skręcone dwa razy. 2. bułeczki można polać lukrem po upieczeniu, jeśli nie mamy grubej posypki. 3. nadmiar bułeczek można zamrozić na kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować