Pulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :)
2 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto
- 560 g mąki pszennej ( u mnie typ 480 )
- 220 g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka 3% + 1 łyżka do posmarowania bułek
- 2 jajka + 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek)
- 50 g roztopionego masła
- 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
Masa serowa
- 600 g serka białego ( u mnie "mój ulubiony" z wielunia, nie ma żadnych zbędnych dodatków )
- 4 duże łyżki cukru pudru
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek)
Lukier
- 6 dużych łyżek cukru pudru
- 2 duże łyżki soku z cytryny (jak lukier jest za gęsty dodać więcej )
- 2-4 duże łyżki ciepłej wody
Drożdżowe bułki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka ,wlać do miski z przesianą mąką i oprószyć mąką ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia .
Po tym czasie dodać resztę składników i wyrabiać robotem na wolnych obrotach 12 minut albo ręcznie ok 16 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny .
Serek rozrobić z cukrem i żółtkiem.
Cukier puder wsypać do miski ,dodać wodę i sok z cytryny ,nie mieszać, odczekać aż woda podejdzie na wierzch i odlać ją , resztę utrzeć na białą gładką masę , gdyby okazało się że nadal jest za rzadka można dodać trochę cukru .
Wyrośnięte ciasto wyrobić z dwie minuty ,podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt 38 x 50 posmarować serkiem i złożyć do środka jak na zdjęciu
Podzielić na 8 części i skręcić jak kokardkę :) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem z łyzka mleka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
na 15- 20 minut ,muszę nabrać brązowego koloru :)
W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą.
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem .
Komentarze