Drożdżowe bułki z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    - 560 g mąki pszennej ( u mnie typ 480 )
    - 220 g cukru
    - 50g świeżych drożdży
    - 3/4 szklanki letniego mleka 3% + 1 łyżka do posmarowania bułek
    - 2 jajka + 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek)
    - 50 g roztopionego masła
    - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego


    Masa serowa
    - 600 g serka białego ( u mnie "mój ulubiony" z wielunia, nie ma żadnych zbędnych dodatków )
    - 4 duże łyżki cukru pudru
    - 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek)

    Lukier
    - 6 dużych łyżek cukru pudru
    - 2 duże łyżki soku z cytryny (jak lukier jest za gęsty dodać więcej )
    - 2-4 duże łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe bułki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka ,wlać do miski z przesianą mąką i oprószyć mąką ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia .
    Po tym czasie dodać resztę składników i wyrabiać robotem na wolnych obrotach 12 minut albo ręcznie ok 16 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.
    Oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny .
    Serek rozrobić z cukrem i żółtkiem.
    Cukier puder wsypać do miski ,dodać wodę i sok z cytryny ,nie mieszać, odczekać aż woda podejdzie na wierzch i odlać ją , resztę utrzeć na białą gładką masę , gdyby okazało się że nadal jest za rzadka można dodać trochę cukru .
    Wyrośnięte ciasto wyrobić z dwie minuty ,podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt 38 x 50 posmarować serkiem i złożyć do środka jak na zdjęciu
    Podzielić na 8 części i skręcić jak kokardkę :) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
    Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem z łyzka mleka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
    na 15- 20 minut ,muszę nabrać brązowego koloru :)
    W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą.
    Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować