Bułki drożdżowe z serem

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjne, przepyszne drożdżówki.Przepis pochodzi od Margarytki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    35 g masła
    25 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    125 ml ciepłego mleka ( 1/2 szklanki )
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka jogurtu naturalnego ( u mnie śmietana, bo nie miałam w domu jogurtu )
    1/4 łyżeczka soli
    1 łyżeczka esencji waniliowej

    Nadzienie:
    400g twarogu
    1 żółtko (w oryg. całe jajko )
    2 - 4 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśny jest twarożek )
    cukier wanilinowy ( u mnie 1/4 laski wanilii )

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny (1- 2 łyżeczki )
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Bułki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22fk27s 1. Drożdże rozkruszyć w miseczce , dodać do nich 1 łyżkę cukru, łyżeczkę jogurtu, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w mleku (ja wrzuciłam masło do ciepłego mleka podgrzanego w mikrofalówce i wymieszałam, aż się rozpuści ).
    Żółtka dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru ( można dodać 1 łyżkę gorącej wody, wtedy cukier szybciej się rozpuści ).
    Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka, zaczyn z drożdży i zamieszać. Wlać ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swą objętość.
  • image-1a50kf4 2. Twaróg zmielić, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz żółtko i dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat delikatnie obsypany mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm.
  • image-0m1x5rk 3. Wyłożyć na ciasto masę twarogową i rozprowadzić ją po całości.
  • image-1v77rhn 4. Ciasto złożyć na trzy ( 1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 założyć od góry ).
  • image-1u9m5fx 5. Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie tak, aby powstała "muszka".
    Rozkładać w pewnej odległości od siebie, żeby się nie skleiły podczas pieczenia.
  • 6. Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut ( u mnie upiekły się już po 15-18 minutach ).
    1-2 szklanki cukru pudru dokładnie rozpuścić w 1-2 łyżeczkach soku z cytryny i polewać jeszcze ciepłe bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować