Bułki drożdżowe z serem cytrynowym

0 (0 ocen)

Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. O wiele smaczniejsze bułki drożdżowe od tych kupionych w sklepie.

Składniki:

  • Ciasto:
    220 ml mleka ciepłego
    500 g mąki
    100 g masła
    80 g domowego cukru waniliowego bądź normalnego
    50 g drożdży
    2 żółtka


    Ser:
    500 g sera twarogowego 2-krotnie zmielonego
    skórka otarta z 1 cytryny
    4 łyżki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru pudru

    Lukier:
    sok z cytryny( z ok 1/2 cytryny)
    cukier puder( ok 10 płaskich łyżek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Bułki drożdżowe z serem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże zalać ciepłym mlekiem.
  • 2. W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.
  • 3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
  • 4. Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Ser: wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać na jednolitą masę.
  • 6. okrągłym naczyniem ( np dnem szklanki) na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Do każdego wgłębienia nałożyć masę serową.
  • 7. Bułki piec ok 30 min w 180 stopniach ( do suchego patyczka)
    Bułki ostudzić
  • 8. Do soku z cytryny cały czas mieszając dodawać partiami cukier. Gęstym lukrem posmarować ostudzone bułki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować