Bułki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozkruszyć, dodać dwie łyżki cukru, dwie łyżkeczki śmietany, 4 łyżki ciepłego mleka i dwie łyżeczki mąki. Wymieszać wszystko dokładnie i zostawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim margarynę. Żółtka dokładnie rozpuścić z 4 łyżkami cukru. Mąke przesiać do miski, dodać sól, utarte żółtka, rozczyn z drożdży, a następnie wlać ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryną. Wyrobić i ostawić do wyrośnięcia (ok.1,5 h).
Nadzienie:
Ser wymieszać z cukrem i śmietaną (można dodać ulubiony olejek).
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na całości ser. Brzegi ciasta zagiąć do środka i tak przygotowane ciasto kroić na 12 równych cześci. Każdą część w połowie przekręcić na pół.
Lukier:
Do cukru pudru dodać sok z cytryny.
Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze